IPS (Individual Placement and Support-metoden) är en evidensbaserad metod som syftar till att stötta personer som har en psykisk funktionsnedsättning eller en beroendeproblematik så att de kan hitta, få och behålla ett arbete. Insatsen rekommenderas i de nationella riktlinjerna för missbruk och beroende samt i de nationella riktlinjerna för schizofreni.
Forskning visar att personer som har en psykisk funktionsnedsättning i låg grad deltar på arbetsmarknaden, och enligt de mätningar som har gjorts i Sollentuna så har bara en låg andel av dem någon form av sysselsättning. Att nätverken samverkar för att dessa personer ska komma ut i arbete via IPS är en vinst för både personerna och samhället.
Sollentuna kommun och Psykiatri Nordväst driver därför ett mindre projekt om implementerings- och samverkansstöd. Projektet finansieras av Samordningsförbundet. Syftet med projektet är att lägga en grund för ett framgångsrikt IPS-arbete genom att ge medarbetarna utökad kunskap och påbörja en strukturerad samverkan mellan psykiatrin och kommunen.
Detta kommer att hända i projektet:
Genom att öka kunskapen och hitta samverkansformer kan fler IPS-deltagare rekryteras och erbjudas stöd. Om projektet faller väl ut kan IPS-arbetet bli en ordinarie del av vår verksamhet. Det skulle leda till att fler i målgruppen kan hitta ett arbete som passar dem.
Kontaktuppgifter: Lotta Bratt Becker ann-charlotte.bratt@sollentuna.se
Samordningsförbundet Sollentuna - Upplands Väsby - Sigtuna
c/o Sollentuna kommun
Avdelningen för näringsliv och arbetsmarknad
191 86 Sollentuna
Förbundschef
Kipa Poikolainen
Tel. 073-915 17 89
kipa.poikolainen@sollentuna.se
I Stockholms län finns det åtta samordningsförbund. I hela Sverige finns det över 80 förbund vilka över 270 av landets kommuner är anslutna i. Samordningsförbunden verkar utifrån Finsam-lagen, lagen om finansiell samordning (2003:1210). Det innebär att vi är en juridiskt självständig organisation som gör finansiell samverkan möjlig.