Stort intresse för Resursteamens arbetssätt på lyckat frukostmöte

Förbundets frukostmöte den 16 maj hade temat ”Nu bollas jag inte längre runt” – om myndigheternas samverkan i Resursteamen. Frukostmötet samlade ett 50-tal intresserade åhörare från samtliga förbundets medlemsmyndigheter. Även representanter för Sveriges kommuner och landsting, Samordningsförbundet i Södertälje med flera hade lockats till Messingen i Upplands Väsby för att ta del av Resursteamens framgångsrika arbetssätt.
 
Insatsens koordinator Maria Anger bjöd tillsammans med kollegor i Resursteamen – det finns ett i vardera Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna – på ett inspirerande och engagerat seminariepass. En dramaturgisk beskrivning illustrerade Resursteamens målgrupp och verksamhet. Behöver en person verkligen bollas runt mellan myndigheterna utan att få rätt stöd och rätt insatser för att nå nästa steg närmare arbete? Resursteamen visade hur myndighetsövergripande team kan göra skillnad och vara en möjliggörare när det gäller deltagarnas möjligheter att kunna göra nästa stegförflyttning.
 
Resursteamen beskrev det stora intresset för denna form av samverkan runt personer med ett stort stödbehov, som tidigare inte funnits i vår del av Stockholmsområdet. De berättade också om hur de lyckats få ut deltagare i arbete, även sådana som står långt ifrån arbetsmarknaden när de första gången träffar Resursteamen. Åhörarna fick höra om positiva effekter av samverkan och hur viktigt det är att myndigheterna verkligen samarbetar från grunden. Att deltagaren bjuds in och är delaktig är också en viktig framgångsfaktor.

Magnus Axelsson från Samordningsförbundet Roslagen presenterade därefter delprojektet MIA Södra Roslagen och hur man även i det projektet arbetar aktivt runt personer som behöver stöd för att nå egenförsörjning och arbete. Vikten av kontakter med näringslivet togs upp, liksom samarbetet med de lokala arbetsintegrerande sociala företagen – vilket har lett till att deltagare fått arbete.
 
Båda insatserna visar på vikten av kontinuerlig samverkan och ett gott samarbete för att deltagarna ska lyckas nå nästa steg, liksom att skapa skillnad och kvalitet för dem.
 
Responsen var stor, och många åhörare påtalade vikten av att verksamheter som Resursteamen behövs och gör skillnad.
 
Läs mer om Resursteamen och MIA Södra Roslagen
 


Huvudrollen i det dramaturgiska inslaget, en deltagare, spelades av Maria Öhman, i keps. Övriga medverkande, som representerade olika myndigheter, från vänster: Lilian Khader, Maria Anger, Johanna Thunholm, Mari Ganson och  Anahita Javani.