Samordningsförbundet deltar i två ESF-projekt

Samordningsförbundet har under hösten 2019 beviljats medel från Europeiska socialfonden för två olika projekt under de kommande åren. Det ena projektet riktar sig till målgruppen 16-35 år. Det andra projektet är en fortsättning på ESF-projektet ”Mobilisering inför arbete” (MIA).
 
Förbundschefen Kipa Poikolainen ser ESF-projekten som både en möjlighet och en utmaning och förklarar detta så här:
”Det är en möjlighet till nära samverkan med de andra förbunden där vi kan ta del av andras kunskaper och erfarenheter. Det ger även ekonomiska resurser som kommer samordningsförbundets målgrupper till godo. Eftersom medfinansieringsgraden är så hög som 53 procent och helt bygger på redovisning av medarbetarnas arbetstid är det en utmaning.”
 
Projektet ”Rätt stöd för mig” pågår från april 2020 till april 2022. Den pågående insatsen HOPPET går in under projektet och på det sättet utökar sin målgrupp upp till 35 år och får tillgång till mer resurser för målgruppen. I projektet ”Rätt stöd för mig” samverkar två andra samordningsförbund: Stockholms stad som även är projektägare och VärNA (Värmdö och Nacka).
 
Projektets syfte är att hitta sätt att ge stöd och insatser till målgruppen unga vuxna 16-35 år med behov av samordnat stöd och/eller funktionsnedsättning som medför nedsatt arbets- och studieförmåga. Syftet är även att skapa en hållbar och effektiv samverkansstruktur kring målgruppen.
 
Projektet ”Mia Vidare” pågår från juni 2020 till september 2022 och bygger vidare på de goda erfarenheterna från projektet ”Mobilisering inför arbete” (MIA). Samordningsförbundets insats Resursteamen går in under projektet och får tillgång till mer resurser samt samverkan med de andra  sju samordningsförbunden i länet.
 
Projektets syfte är att är vidareutveckla den myndighetsgemensamma samordningen så att de människor som står långt ifrån arbetsmarknaden får ökade möjligheter att bli självförsörjande.
 
I nuläget håller rekryteringen av delprojektledare för respektive projekt på att avslutas så att delprojektledarna är plats i god tid innan projekten startar.