Guldläge för MIA-Vidare
Deltagarna får en tro på sin egen förmåga och att livet kan förändras till det bättre. ”Jag vill att medlemmarna ska veta vilka insatser vi erbjuder, vilka som jobbar här och vilken bred och djup kompetens vi har inom projektet. Tillsammans skapar vi en livsavgörande skillnad i människors liv”, säger Anna Östman från Sollentuna Kommun som är Case manager i Samordningsförbundet Sollentuna-Upplands Väsby-Sigtunas delprojekt i MIA Vidare.
Tack vare projektet bidrar Anna nu till att personer som tappat sin tillit till myndigheterna börjar tro på samhället igen. Värnar man om personerna, är det lättare att se vilket stöd de faktiskt behöver.
”Jag vill att det ska bli rätt. Ibland ser jag var det gick fel för en deltagare. Det går inte att vända tillbaka och ändra, men man kan göra mycket annat"
Anna Östman
Som Case manager kommer du nära och kan förstå deltagarens eget perspektiv. Genom att skapa en tillitsfull relation, arbetar Anna för att deltagaren ska återfå förtroendet för sin egen förmåga.
"Arbetssättet gör att medarbetarna kan ge stöd till deltagarna direkt när de skrivs in i projektet. Det vet jag att våra medlemmar också vill göra, men det går inte alltid, det finns systemfel. Vi kan avlasta våra kollegor på de ordinarie myndigheterna. I det myndighetsgemensamma teamet har vi nära till varandra, alla får veta vilket stöd som finns. Genom projektet får vi möjlighet att vara snabba och flexibla”.
MIA Vidare är ett stort projekt som kommer att göra avtryck på hela Stockholmsregionen. Samordningsförbundet Sollentuna-Upplands Väsby-Sigtuna driver ett av åtta delprojekt i MIA Vidare.
”Vi har fått tillgång till så mycket erfarenhet. Vi får in arbetssätt och metoder som prövats av andra delprojekt. Vi kan dra nytta av allt från systematiskt arbete för jämställdhet och mäns våld mot kvinnor, till arbetsträning. Vi jobbar med Supported Employment och Case management – två evidensbaserade personcentrerade och dokumenterat framgångsrika metoder”.
"Om en person upplever att det är kaos hemma låter det som om boendestöd är rätt lösning. Men deltagaren kanske känner sig obekväm med att släppa in någon i hemmet. Att tillfredsställa behov och att ta emot stöd och hjälp är inte lätt".
Anna menar att man ibland träffar en deltagare med en idé och agenda, men så tar samtalet ta nya vändningar. Därför är det viktigt att hänga med att vara lyhörd, alert och följsam.
"Är man det, händer spännande och intressanta saker. Jag upplever att många har behov av stöd för att skapa struktur och överblick över sin egen livssituation och de steg de behöver ta framåt. Genom att ta emot stöd visar deltagare att de behöver stöd. De visar sig sårbara när de säger att det här är svårt för mig. Vi måste förtjäna ett förtroende. Bara då kan vi öppna dörrar”
Artikeln har ursprungligen varit publicerad på MIA Vidare-projektets hemsida.