Arbetsintegrerande sociala företag i fokus på frukostmöte

Samordningsförbundet anordnade den 12 mars ett lyckat frukostmöte på temat "Arbetsintegrerande sociala företag (ASF) skapar jobb & nya affärer".  

Under frukostmötet fick deltagarna - ett 40-tal politiker, tjänstemän och företagare - ta del av goda samarbeten mellan den offentliga sektorn, ASF och den idéburna sektorn.

Samordningsförbundets ordförande Henrik Thureson inledde frukostmötet med att bland annat lyfta fram den rapport som Coompanion sammanställt, på uppdrag av samordningsförbundet, om arbetsintegrerande sociala företag. Därefter presenterade sig de sociala företag i regionen som förbundet samverkar med och några av deras samarbetspartners. Lions hyllade bland annat sitt samarbete med Love & Hope Secondhand, som skapar dubbel social nytta för båda organisationerna genom att Lions bemannar Love & Hopes affär på lördagar. HSB i Sigtuna och ABF beskrev ett mycket lyckat samarbete med GGG för seniorer, som ger tillvaron en "guldkant" för många äldre samtidigt som GGG kan anställa personer som stått långt ifrån arbetsmarknaden.

Projektet SAMRE beskrev effekterna av att ha finansierat platser på Sigtuna Hantverkshus och Värmekällan, vilket har varit ett bra komplement till de kommunala insatserna. Flera personer i projektet har genom detta samarbete kommit närmare arbetsmarknaden eller studier.

Ordföranden för äldre- och omsorgsnämnden i Sigtuna berättade om förvaltningens mångåriga samarbete med  Service i Sigtuna, genom ett så kallat idéburet och offentligt partnerskap (IoP) avseende personer som är inskrivna i kommunens LSS- och SOL-verksamhet. Detta skapar bra arbetsuppgifter för de anställda och är av nytta för bland andra bostadsbolagen i Sigtuna kommun. 

Coompanion berättade avslutningsvis om tre nya verksamheter som är på väg att starta i regionen. 

Det blev också tid för tipspromenad om ASF, mingel, nätverkande och nya möten.

Läs mer om förbundets samverkan med arbetsintegrerande social företag här
 


Några av de medverkande på frukostmötet.