Arbetet måste fortsätta och hållas levande – höstens första digitala frukostmöte om arbetet efter SA

Den 16 september hölls höstens första digitala frukostmöte med temat ”Hur arbetar vi idag med de som är sjukskrivna utan sjukpenning?” Webbinariet var en uppföljning av det projekt, SAMRE, som Samordningsförbundet bedrev mellan 2017-2019.
 
Mötets inleddes av Samordningsförbundets ordförande Mattias Askerson som hälsade alla välkomna. Två av projektmedarbetarna i SAMRE-projektet Anita Javani från Försäkringskassan och Annika Holmberg från Sollentuna kommun informerade sedan om SAMRE-projektet och hur arbetet fortsatt efter det.
 
SAMRE-projektet var framförallt en strukturell insats som bland annat tog fram nya arbetssätt kring gruppen sjukskrivna utan sjukpenning. Projektet har också skapat större förståelse mellan de olika medlemsparterna och deras olika uppdrag. Inte minst handlar det om kvaliteten på läkarintyg. SAMRE-projektet avslutades vid senaste årsskifte. Slutrapporten från projektet och övrig dokumentation finns på Samordningsförbundets hemsida. I samband med att insatsen avslutades tecknades en överenskommelse mellan medlemsparterna om hur det nya arbetssättet ska implementeras och följas upp.
 
Kommunerna arbetar efter SAMRE modellen, men det är ett arbete som behöver hållas levande och fortsätta. Den pågående Coronapandemin har också påverkat möjligheten att arbeta med målgruppen. Det finns också ett nätverk för de som arbetar med målgruppen hos de olika medlemsparterna.
 
Samordningsförbundet har i nuläget bokat in ytterligare två digitala frukostmöten under hösten dels den 21 oktober om arbetsförmedlingen och dels den 25 november om arbetsintegrerade sociala företag.